Posted on Leave a comment

Vis skivett

Vi nærmer oss vinterferien i vårt langstrakte land, uke 8-10. I vinterferien er det mange som trekkes mot fjellet og ny prepparerte langrennsløyper. Vi er mange som opplever trengselen i løypene og for å bedre opplevelsen for liten og stor er det greit av man følger noen regler.

Slik er skivett-reglene
# Høyreregelen

Hold deg til høyre i skiløypa, akkurat som du kjører bil på veien. Hold godt til høyre på trange steder og det er viktig at venstre spor er ledig for passering i motsatt retning og eventuelt hurtiggående løpere.

# Noen har «litt» forkjørsrett

Vis vanlig folkeskikk og gi Noen litt mer forkjørsrett enn andre. Det betyr at de hurtiggående må ta hensyn til turgåere og barn.

# Hodelykt

Bruker du hodelykt må du vise hensyn og ikke sette lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere. Snu lyset ned og bort fra møtende skiløpere. Er du innom lysløypa så slukk lykten og spar batteriet. Selv om det er lyst i lysløypa vil lykten fortsatt blende motgående trafikk.

Hund i skiløypa

# Om du får et uhell

Om man faller i sporet, spesielt i nedoverbakker, er det første du må tenke på å komme deg ut av løypa. For de som kommer etter er det ikke alltid like lett å stoppe eller svinge unna! Ikke minst gjelder dette unger som faller. Her er det veldig viktig at foreldre ikke må stille seg på tvers av hele løypen for å sperre nedoverbakken eller uansett hvor det måtte være. Ha fokus på dine medgåere i tillegg til barnet som kanskje må ha hjelp for å komme seg opp.

# Vis hensyn

Benytt løyper med mindre folk om mulig, spesielt hvis du har planer om å ta turen som trening. Har du med deg hund i løypa er det ekstra viktig å se til at den ikke svinser rundt overalt. Ha kontroll på hunden i bånd – husk det er båndtvang og ikke alle som liker løse hunder i skiløypa. Noe av det viktigste er for ALLE hundeeiere å fjerne hundebæsjen når den gjør sitt fornødende. Det finnes ikke værre enn løyper fulle av bæsj og den dagen du er ekstra «heldig» å kanskje falle i en haug med bæsj, tror jeg at du kunne ønske at du var et annet sted.

Det handler om vanlig folkeskikk og legge tilrette for hverandre. Det finnes ikke mer herlig enn å ta seg en tur ut i flotte skiløyper!
God skitur!

Skrevet av Marthe K. Myhre/Insidesport.no
Learn2ski

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.