Posted on Leave a comment

Hvorfor tøye ut?

strength_w_4.1_0974_srgb

 

Tøying er slett ikke bortkastet. Her kan du få noen gode tips.

Mange mener at tøying er unødvendig, men det er ingen tvil om at tøying kan være fornuftig og til stor hjelp. Jeg har i alle fall ganske god erfaring med å tøye ut. Samtidig tror jeg at det er til god hjelp i forhold til å klare å utføre teknikkoppgaver mer riktig.

Tøying øker bevegeligheten og kan redusere faren for skader.

Det er forskjell på uttøying og bevegelighetstrening. Tøying har til hensikt å redusere muligheter for skader, som for eksempel overbelastning og for «stramme og korte muskler». Bevegelsestrening er øvelser som gir varig økning av bevegelsesutslag.

Når bør man tøye? Å tøye før en treningsøkt har liten til ingen betydning. Faktisk kan det innvirke negativt på prestasjonene. Årsaken er at muskelen mister litt av motstandskraften under tøying.

Det er spesielt den statiske tøyingen som er ugunstig før en økt der det kreves eksplosiv muskelkraft.

Dynamisk tøying er bedre før trening, spesielt hvis man av ulike årsaker har innskrenket bevegelighet på grunn av skade eller lignende, men sørg da for at det innenfor normal bevegliget i gitt område.

Mange som trener hardt og aktivt kan oppleve plutselig smerte eller stivhet under for eksempel et løp.

Det hender det kan oppstå litt smerter i knehasene, leggene eller bakside lår. Det kan det være mange årsaker til. Det kan skyldes en overbelastning av muskelen eller andre ting som kan oppstå mer brått. Elastinet i bindevevet rundt muskelfibrene kan bli uorganisert og miste noe av sin elastisitet. Og det skjer mikroskader i muskelvevet. Hvis man da ikke er påpasselig med å tøye kan kollagenet øke her.

Mange skylder på alderen når de merker stivhet. Dette stemmer ikke

Uansett alder er alle like mottagelige for tøying og styrketrening. Mange opplever økt stivhet med alderen, og det vi kaller ’gammelmannsgange’, som skyldes stive hofteledd. Det kan man lett forebygge med tøyning som gjør muskelen mer elastisk.

En myk gange gjør deg også «yngre» og mer funksjonell. Tenk at du skal kunne gå i trapper og ulendt terreng også når du blir eldre.

Å tøye synes jeg er innmari kjedelig, men den gode nyheten er at det er gjort på et blunk og kan gjøres nær sagt overalt.

Forskning viser at det er liten forskjell i effekten om du tøyer 15 eller 30 sekunder. Selv holder jeg strekken i omlag 20 sekunder. Klarer jeg, klarer alle!

Foruten å gjøre muskulaturen mer elastisk, er tøyning bra for blodsirkulasjonen. Da er også små tøyingsøvelser ved kontorpulten bra.

Hodepine og plager i sener og ledd ved for mye stillesitting foran en PC kan avverges ved hjelp av små tøyepauser og litt enkel «morgenstrekk». Ta en langsom hoderulling, strekk armene og ryggen og kjenn at blodsirkulasjonen reduserer trykket på nerver og blodårer.

Man bør varme opp før man starter med uttøying. Dette trenger ikke nødvendigvis å bety at man er nødt til å varme opp de store muskelgruppene med løping eller lignende.

Det viktigste er at muskelen er lokalt oppvarmet og forberedt på tøyingen. Den beste oppvarmingen kan derfor være å la muskelen kontrahere seg mot en motstand. Hvis man starter med lett motstand og øker gradvis er dette en god oppvarmingsmetode. Bindevevets evne til å forlenges avhenger av temperaturen, og ved god temperatur er det mindre muligheter for mikroskader i muskel og sene.

Som løper og skiløper har jeg spesielt fokus på forsiden og baksiden av lårene, hofteleddsbøyerne, setemuskulatur, legger og rygg.

Skrevet av Marthe K. Myhre/Insidesport.no

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.