Posted on Leave a comment

Økt restitusjonstid med trening i sone 2

5044 ULTIMATE RUN BRA ACTION black baltic lifestyle running

 

Sone 2 har veldig mange likhetstrekk med sone 1. Du forbrenner hovedsakelig fett i denne sonen. Treninga gjennomføres som sammenhengende økter, det vil si langtur på ski, løp eller sykkel. For å nevne noen. Intensiteten skal være såpass lav at du kan prate underveis.

Hjertefrekvensen i denne sonen er fra 73%-82%, i følge Olympiatoppen sin intensitetsskala for utholdenhet. Moderat langkjøring er et eksempel på trening i denne sonen. Varigheten er vanligvis fra 30 minutter og opp til 3 timer.

Farten er høyere, så den muskulære belastningen er noe større enn ved trening i sone 1. Derfor er ikke sone 2 restitusjonstrening. Med lang nok varighet på økta vil du også i sone 2 utvikle kapillærårenettverket. Jo bedre kapillærårenettverket ditt er utviklet, jo mer energi klarer musklene dine å omdanne.

Blir bedre på lengre distanser

Øvre grense på sone 2 er den høyeste intensiteten du kan holde hvor du fortsatt forbrenner mest fett. Denne sonen er derfor viktig når du trener til lengre distanser og konkurranser.

Fettlagrene i kroppen din har potensielt nok energi til å holde på i mange timer uten pause. Derfor vil det lønne seg å lære kroppen til å forbrenne mest mulig fett på høyest mulig hastighet.

A300_White_Topleft_Activity_Time_24h

Bruk pulsklokke

Sone 1 og 2 oppleves ganske likt. Derfor er det lett å bomme på intensiteten og trene litt for hardt eller litt for rolig. Pulsklokken din hjelper deg å holde deg i riktig sone slik at du trener på det du ønsker å utvikle.

En god regel er at hvis du har trent hardt dagen før, eller skal trene hardt dagen etter, skal du velge sone 1. Hvis ikke kan du fint trene litt hardere, i alle fall en gang i blant.

Men hva med trening i sone 2? Gir ikke det bedre effekt?

Trening i sone 2 gir de samme positive effektene som trening i sone 1, men bieffekten er økt restitusjonstid. Når treningen da ikke gir enda større forbedring av de nevnte faktorene enn trening i sone 1, så er det liten grunn til å bruke mye tid i sone 2.

 Skrevet av Marte K. Myhre/Insidesport.no

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.